Uncategorized

9 Κοινές μεροληψίες σκέψης

Οι διαδικασίες σκέψης μας δεν είναι πάντα οι πιο ξεκάθαρες. Δεν είναι πάντα οι πιο λογικοί. Οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει πάνω από 100 από αυτές τις προκαταλήψεις σκέψης. Αυτό το blog εξετάζει μόλις εννέα από αυτά, τα οποία φαίνονται ιδιαίτερα σχετικά με τον κόσμο τόσο της εκπαίδευσης όσο και του αθλητισμού, και χρησιμοποιούν ιδέες για τον καλύτερο τρόπο να απαλλαγούμε από αυτά.

Βιβλίο Αναπτυξιακό Εργαστήριο Δασκάλων

BIAS επιβεβαίωσης – Αυτό αναφέρεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι δίνουν πολύ περισσότερη προσοχή στους ανθρώπους ή τις ιδέες που είχαν συμφωνήσει προηγουμένως. Ένα καλό παράδειγμα αυτού απεικονίζεται στο εξαιρετικό βιβλίο του Daniel T. Willingham, «Πότε μπορείτε να εξαρτάτε από τους εμπειρογνώμονες». Αναφέρει μια συναρπαστική μελέτη στην οποία η μισή κατηγορία μαθητών ενημερώθηκε ότι ο δάσκαλός τους ήταν «μάλλον ψυχρός, εργατικός, κρίσιμος, λειτουργικός και καθορισμένος». Το άλλο μισό είπαν την ίδια ακριβώς πρόταση, εκτός από τις λέξεις «μάλλον κρύο» αντικαταστάθηκαν με «πολύ ζεστή».

Οι σπουδαστές που περίμεναν να διδαχθούν από έναν ζεστό δάσκαλο αξιολόγησαν τον δάσκαλο της εφοδιασμού ως καλύτερο και πιο αστείο. Με άλλα λόγια, αυτό που είδαν και ερμήνευαν υποστήριξαν την προηγούμενη πίστη τους.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτό; Έχετε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων για να μιλήσετε. Αυτό το φάσμα προσωπικοτήτων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ομάδας και να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της μεροληψίας επιβεβαίωσης.

Το φαινόμενο Halo – αυτό περιγράφει πώς η συνολική σας εντύπωση κάποιου επηρεάζεται από ένα μέρος του χαρακτήρα τους ή την πρώτη σας γνώμη γι ‘αυτούς. Για παράδειγμα, εάν ένας φοιτητής παίρνει ένα Α στο πρώτο δοκίμιο του, ή ένας αθλητής βαθμολογεί στο ντεμπούτο τους, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι είναι υψηλά επίτευξη/πιθανά άτομα και ως εκ τούτου θα περίμενε κανείς να επιτύχει παρόμοια επιτυχία στο μελλοντικός. Ωστόσο, αυτό είναι ένα μέγεθος δείγματος 1. Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να κάνετε μια αξιόπιστη πρόβλεψη.

Αυτό το σύντομο βίντεο κλιπ του Derren Brown δίνει ένα παράδειγμα της επίδρασης φωτοστέφανο σε δράση, σε κοινωνικές καταστάσεις:

Πώς να απαλλαγείτε από αυτό; Θυμηθείτε ότι οι πρώτες εντυπώσεις μπορεί να μην είναι οι πιο ακριβείς. Προσπαθήστε να μην έχετε πολύ να διορθωθεί μια γνώμη πολύ νωρίς και να δείτε τα πράγματα όχι μόνο ως μαύρα ή λευκά, τρομακτικά ή εκπληκτικά, επιτυχημένα ή ανεπιτυχή.

Το φαινόμενο Hawthorne – αυτό ονομάζεται μετά από ένα πείραμα στο εργοστάσιο Hawthorne στην Αμερική. Πρόκειται να μάθει πώς το προσωπικό τους θα μπορούσε να είναι πολύ πιο παραγωγικό, οι ιδιοκτήτες της πτυχής τους παρατήρησαν. Όταν παρακολουθούσαν, η παραγωγικότητα αυξήθηκε. Όταν δεν παρατηρούνται πλέον, η παραγωγικότητα επέστρεψε στις κανονικές τιμές. Αυτό έχει μερικές ενδιαφέρουσες συνέπειες, καθώς είναι δύσκολο να δοθεί κάποιος ανατροφοδότηση για το πώς κάνουν, αν η απλή παρουσία σας αλλάζει πώς πηγαίνουν για να κάνουν τη δουλειά τους.

Πώς να το ξεφορτωθείτε; Πάρτε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Μία από τις παρατηρήσεις είναι πιθανώς αρκετά άχρηστες. Όπου είναι δυνατόν, να τα κάνετε όσο το δυνατόν πιο διακριτά και λεπτή, για να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση της παρουσίας σας εκεί.

Αρνητικότητα μεροληψίας – Ας κάνουμε ένα γρήγορο πείραμα: Νομίζω ότι είστε ένας καλός άνθρωπος, αλλά πιστεύω επίσης ότι μερικές από τις προτάσεις σας είναι ηλίθιοι. Αν ήθελα να σας ρωτήσω ποιο μέρος της πρότασης θα ήταν πιθανό να θυμάστε σε ένα μήνα, οι πιθανότητες είναι ότι θα ήταν το αρνητικό κομμάτι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μάθει να παίζουμε ιδιαίτερη προσοχή στα αρνητικά πράγματα. Αυτό πιθανότατα έχει εξελικτικό υπόβαθρο όπου η γνώση των αρνητικών και επιβλαβών πραγμάτων βοήθησε να μας κρατήσει ασφαλείς.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτό; Πάρτε χρόνο για να αναζητήσετε ενεργά και να σκεφτείτε τα καλά πράγματα που έχουν συμβεί. Είναι απίθανο ότι όλα είναι όλα κακά. Μπορείτε να διαβάσετε πολλά περισσότερα για να αμφισβητήσετε τέτοιου είδους ακουστικές σκέψεις σε αυτό το blog εδώ.

Το φαινόμενο Bandwagon: Αυτό περιγράφει πώς είστε πολύ πιο πιθανό να πιστέψετε σε μια ιδέα εάν πολλοί άλλοι άνθρωποι το πιστεύουν ήδη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να επαναχρησιμοποιήσουν την πετσέτα τους στο ξενοδοχείο, αν πιστεύουν ότι το 75% των άλλων επισκεπτών το κάνουν επίσης. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ορισμένα οδικά σημάδια δείχνουν ποιο ποσοστό του πληθυσμού οδηγεί στο συνιστώμενο όριο ταχύτητας και όχι πώς πολλά οδηγούν πάνω από αυτό.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτό; Σε περίπτωση αμφιβολίας, δοκιμάστε να ακούσετε το έντερο σας. Εάν δεν είστε σίγουροι αν είστε ταλαντεύονται από το πλήθος, ρωτήστε τον εαυτό σας «Ποια θα ήταν η γνώμη σας αν δεν γνωρίζατε κανέναν άλλο;»

Το Dunning Kruger Effect: Αυτή η προκατάληψη σκέψης είναι δυνητικά το πιο αποθαρρυντικό από όλα αυτά. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι ανειδίκευτοι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν την ικανότητά τους, ενώ οι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν τους εαυτούς τους. Οι ερευνητές David Dunning και Justin Kruger εμπνεύστηκαν από την ιστορία ενός άκαμπτου ληστή τραπεζών που πίστευε ότι το κάλυμμα του προσώπου του σε χυμό λεμονιού θα τον καθιστούσε ανιχνεύσιμο στις τράπεζες CCTV κάμερες.

Η επακόλουθη μελέτη τους διαπίστωσε ότι εκείνοι που βαθμολογούν στο κατώτερο βραχίονα για την ικανότητά τους να λένε αστεία αστεία, χρήση της γραμματικής και ικανότητας να σκέφτονται λογικά σταθερά αξιολογούνται σε μια πολύ υψηλότερη κατηγορία.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτό; Πάρτε οποιοδήποτε άτομο που κάνει οριστικές δηλώσεις 100% με πρέζα αλατιού. Οι ειδικοί είναι συχνά άνετοι μιλώντας για αυτό που δεν γνωρίζουν ή τους περιορισμούς της δουλειάς τους.

Μάθετε πολλά περισσότερα γιαnull

Leave a Reply

Your email address will not be published.